Par-, Familie- og Individuel terapi
Det at føle lykke er påvirket af dine overbevisninger om dig selv og om verden. Jo flere overbevisninger vi har om verden, des flere filtre skal vores observationer igennem og des mindre kan vi være nærværende og modtage det der er tilstede i øjeblikket. Det første område jeg vil bede dig overveje er derfor:
1) Hvem er du? Hvem er du i sandhed, som ikke er hverken en rolle eller en opfattelse af dig selv? og
2) Hvilke overbevisninger har du om hvem du bør eller skal være? som ikke i sandhed er dig, men som er et selvbillede du har forsøgt at opretholde.
At kunne føle sig lykkelig, handler i høj grad om at kunne være hjemme i sig selv, have selv-accept, hvilket vil sige at acceptere sig selv som man er og ikke forsøge at være en anden. Det involverer at se nøgternt på dine kvaliteter og ikke dømme dem så skamfulde, dårligere end andre eller noget helt tredje, men blot observere hvem du er. Dette er en aktivitet vi bruger forbavsende lidt tid på i vores kultur, hvilket kan gøre at vi er helt fremmede for os selv. Vi har et billede (selvbillede) af hvordan vi tror vi er eller burde være og så bruger vi utroligt meget energi på at efterleve denne. Dette gør at vi træder et skridt væk fra virkeligheden og lever i vores domme eller forventninger til verden, med andre ord ser vi verden gennem vores filtre. Ud over den negative bivirkning dette kan have i form at et manglende nærvær i din hverdag, har det også den bivirkning at du simpelthen mangler dig selv, eller kommer ekstremt langt væk fra hvem du i virkeligheden er. Som Robert Holden siger: ”Hvis noget mangler i dit liv, er det højst sandsynligt dig”.
At overveje og meditere på, hvem du i virkeligheden er og hvorfor nogle filtre eller forestillinger du har sat op foran dig selv, omhandlende hvordan du burde eller skulle være eller opføre dig, kan du løsrive dig fra dem igen og vende tilbage til en tilstedeværelse i dit liv. Tilstedeværelse kan tilbyde mindre undertrykkelse af dine oprigtige impulser, der kan fører til glæde, men også til det man i psykologien kalder selvaktualiseringen, som er en udlevelse af ens højeste behov, nemlig at få lov at udtrykke og opleve sig som den man er. Selvaktualisering er i sig selv belønnende og glædesfyldt, fordi den er motiveret fra vores indre, men den er faktisk også en hjælp for din omverden, fordi du som et gladere menneske, i højere grad vil motivere og sprede glæde til andre. Der synes derfor ikke at være nogen ulemper, ved at du giver dig selv lov til at være som du er.
Ligesom vi har forventninger til os selv, vil jeg også bede dig reflektere over:
3) Hvilke forventninger du har til hvordan din omverden er? Dvs. har du nogle leveregler for hvordan dine relationer er og hvordan verden fungerer.
Det kan eksempelvis være: alle er i bund og grund egoistisk motiveret og verden er drevet af grådighed. Eller det kan være, at alle mennesker er drevet af godhed og af omsorg for andre, og at verden derfor i bund og grund er et trygt sted. Det kan også være mere nuanceret og et sted midt i mellem.
Det at blive bevidst om dine antagelser om verden, vil også hjælpe dig til at lægge dem til side og se verden som den er. Se dine oplevelser, som neutrale hændelser og opdage at det faktisk er vores filtre der kategoriserer hændelserne som gode eller dårlige. Det er denne kategorisering der hiver os bort fra nuet og fra tilstedeværelsen i vores liv og jo mere vi bliver opmærksom på alle vores regler, des mere kan vi se igennem dem og opleve vores liv som det virkeligt er.